Ai mostenit un obiect drag si ai dori sa-l aduci la frumusetea de odinioara dar iti este foarte teama sa nu fie deteriorat?

Este o teama indreptatita, deoarece, datorita vechimii, unele obiecte vechi pot avea parti fragile sau degradate, care se pot rupe sau pierde usor, astfel ca mobilierul va suferi daune irecuperabile.

Din aceste motive, Mihai Save, Managing Director SaveMob, iti arata care sunt etapele corecte pe care le presupune reconditionarea mobilierului vechi…

1. Incarcare si transport la atelier in conditii sigure.

Este foarte important ca piesele de mobilier sa fie incarcate si transportate cu maxima atentie deoarece multe dintre ele au parti fragile ce trebuie manevrate cu grija. in consecinta, aceasta etapa include consolidarea profilactica pentru fragmentele care se afla in cadere, pentru elementele sau zonele care sunt in pericolul de a se fragiliza, de a se deteriora in mod irecuperabil.

2. Verificarea stadiului in care se afla mobilierul

Mobilierul vechi este adesea afectat de trecerea timpului, de modul in care a fost depozitat, de conditiile atmosferice, de daunatori si de multi alti factori independenti de vointa noastra. De aceea, se impune realizarea unor activitati de verificare a stadiului in care se afla lemnul prin realizarea unor teste de solubilizare, controlul umiditatii fibrei lemnoase, monitorizarea temperaturii si izolarea termica a fiecarui obiect.

3. Demontarea pieselor de mobilier

in aceasta etapa, fiecare obiect este supus unor activitati de demontare; sunt desfacute obiectele din structura fragila: usi, baghete, feronerie, placaje spate, picioare, ornamente, broaste, manere, rafturi, inclusiv anumite parti care pot fi desfacute fara afectarea mobilierului, astfel incat sa poata fi slefuite ulterior. in cazul canapelelor, fotoliilor, scaunelor si altor obiecte tapitate, sunt scoase tapiteria, arcurile, chingile vechi si alte parti, pana la schelet.

4. Curatarea fiecarui element al pieselor de mobilier si slefuirea mobilei

Curatarea in intregime a suprafetei din lemn pana la fibra si pregatirea suprafetei reprezinta urmatorul pas in reconditionarea unei piese de mobilier. Mai intai se sterge de praf piesa de mobilier sau partea care se doreste curatata cu o carpa moale, urmata de o stergere cu alcool sau care sa indeparteze toate urmele de pe suprafata si care sa evidentieze defectele care trebuie reparate. O alta metoda pentru curatarea mobilei este stergerea acesteia cu decapant sau cu diluant ori o solutie concentrata realizata din apa si amoniac pur.

Ulterior, se realizeaza curatarea de bait, pete, ceara, lac, microbi, bacterii etc. prin slefuirea lemnului pana la fibra, in mai multe etape. in functie de starea si tipul lemnului vom folosi abraziv de granulatie mare sau mica pentru ca lemnul sa fie cat mai fin la atingere.

5. Tratare si completare mobilier

Adesea piesele de mobilier vechi au parti deteriorate complet, le lipsesc anumite sculpturi sau desene, sunt afectate de umezeala, daunatori, bacterii sau microbi. De aceea, se impune completarea prin sculptura a elementelor lipsa cu lemn de calitate superioara de aceeasi fibra, schimbarea anumitor parti din lemn sau placaje, curatare feronerie sau copiere elemente lipsa. in aceasta etapa se realizeaza chituirea la culoare cu chit special a fiecarui tip de lemn, apoi finisarea chitului la nivel. Pentru eliminarea daunatorilor se folosesc tratamente speciale si se refac unghiurile de imbinare pentru ca imbinarea partilor de mobilier sa fie perfecta.

6. Vopsirea mobilierului

Aplicarea unui strat de vopsea/ bait sau lac este urmatoarea etapa in reconditionarea mobilierului. O noua nuanta a mobilei o va face de nerecunoscut si vei avea impresia ca ai achizitionat un mobilier nou. in aceasta etapa, o vopsea de buna calitate sau un lac rezistent, care sa dea un luciu frumos, sunt esentiale. in egala masura, o cabina de vopsit si o camera de uscare fara praf, combinate cu mana unui specialist, ofera un finisaj perfect al suprafetei.

Echipa care se ocupa de reconditionare realizeaza acum si alte activitati importante pentru finisajul mobilierului:

  • neutralizarea suprafetei lemnoase inainte de a intra in cabina de vopsit,

  • baituire sau vopsire in culoarea originala sau culoarea aleasa de client dintr-un paletar;

  • grunduire si slefuire intre straturi (acest procedeu este foarte important pentru a face aderenta intre straturi si a rezista cat mai mult in timp lacul),

  • lacuire in cabina,

  • uscare intr-o uscatorie speciala, incalzita, unde nu este praf etc.

Pentru un finisaj de calitate, sunt folosite produse de calitate de la firma Sayerlack (unul dintre liderii producatorilor de vopsele pentru lemn din lume).

7. Montajul si accesorizarea

Ultima etapa (inainte de transportul final catre locuinta clientului) cuprinde activitatile de montare a tuturor partilor de mobilier, feronerie, balamale, geamuri, usi etc. in aceasta etapa sunt refacute cheile care lipsesc si sunt aplicate accesoriile. Tot acum se realizeaza si tapitarea anumitor piese de mobilier (fotolii, scaune, canapele, paturi etc.) cu burete sau arcuri, in functie de solicitarea clientului si in functie de materialul ales. Daca vrei sa dai un “touch” modern mobilierului tau stilat, in acest moment poti aplica diverse accesorii cum sunt cele de nichel sau de crom ori lemn si tot jocul de vechi-nou va fi creat cu succes.

Articol scris in cadrul proiectului de responsabilitate sociala ”Reciclare prin reconditionare”

Despre programul de CSR

Programul de CSR “Reciclare prin reconditionare” este initiat de grupul de companii SaveMob cu scopul de a sprijini pastrarea obiectelor vechi si reintroducerea lor in circuitul curent. Este o campanie de educare a publicului in vederea reciclarii si reconditionarii mobilierului vechi care se deruleaza timp de 4 luni, in perioada august – noiembrie 2019, in Bucuresti. Programul are doua componente educationale: pe de o parte vor fi realizate materiale informative despre reconditionarea mobilierului, cu fotografii din atelier si sfaturi despre folosirea si modificarea mobilierului vechi. A doua componenta educationala, cu tema ”Viata secreta a mobilierului nostru” cuprinde povestiri cu impact emotional scrise in cadrul proiectului si oferite gratuit spre publicare partenerillor media ai proiectului, pe durata campaniei.

Proiectul de CSR ”Reciclare prin reconditionare” este sprijinit de 14 parteneri media: ACCMediaChannel, Antreprenor in Romania, Bucuresti Life, Bucurestii vechi si noi, Clarissa, Ce face Mimi?, DacicCool, Fashion8, IQool, Mujer, PRwave, Restaurante-Bucuresti.ro, StyleAndTheCity.ro, Vipstyle.

Despre SaveMob Group

Creat in 2013 si situat in Bucuresti, pe Bd. Timisoara nr. 104 E, SaveMob Group cuprinde
3 companii cu domenii diferite de activitate: SaveMob – cel mai mare atelier de restaurare/ reconditionare mobilier si obiecte de patrimoniu, Engineer Moving – servicii profesioniste de mutare si transport obiecte din patrimoniul cultural si Depozitare-ieftina.ro – servicii de demontare, ambalare, transport si depozitare mobila in boxe speciale.

In perioada 2013-2018, SaveMob Group a lucrat pentru zeci de mii de clienti, a efectuat peste 15.000 de mutari realizate profesionist, a asigurat servicii de depozitare pentru sute de clienti si a restaurat/ reconditionat peste 10.000 de obiecte.

Contact si detalii suplimentare:

Ing. Mihai Save
SaveMob Group

WhatsApp: 0730 238 240

Email: office@savemob.ro

www.savemob.ro

About The Author

%d