Teatrul Infinit ne invită la avanpremiera (sâmbătă, 13.05.2023 – ora 20.00) și premiera ( sâmbătă, 20.05.2023 – ora 20.00) spectacolului ”O zi de vară”, în regia lui Boris Focșa, după o piesă de Slawomir Mrozek, o parabolă profundă despre identitatea și condiția umană presărată presărată și croită cu mult umor și bineînțeles, inteligență.

”Cum se mobilizează omul în fața absenței dragostei și ce este dispus să facă pentru a o întâlni, chiar dacă poate, aparent, nu e vrednic de ea? Tot, aparent, vorbim de o întrebare cu vocație generală, însă ea pleacă de la particular. Personajele întăresc această concepție unde tragicul și comicul concurează desvăluind omul în plenitudinea sa, ca o combinația, îngemănare între înger și demon”, explică Boris Focșa, creatorul Teatrului Infinit.

Existența umană, privită microscopic sub aspectul conștiinței umane, ne confirmă faptul că ea nu se datorează lumii exterioare. Dimpotrivă, sub acest raport, lumea exterioară se definește drept o proiecție a conștiinței. Pare cât se poate de simplu, chiar prea simplu pentru înțelegerea umană, care încearcă să complice totul în drumul ei către devenire, către înțelepciune.
Dincolo de filonul sensibil, ușor tragic, avem și o dimensiune a frumosului redat prin muzică, respectiv prin notele de pian văzute ce exprimă variațiunile sufletului dezacordat al omului. Aici comedia umană vine să aducă mângâiere și împlinește frumosul. Personajele glisează pe echilibrul dintre tragic și comic, creionând un șevalet al ficțiunii sufletului care vrea să frângă realitatea crudă.

Acesta e motivul care impulsionează, stimulează acea întâlnire, deloc întâmplătoare, a celor trei personaje într-un univers al neiubirii în fața căruia au de susținut o restanță pe care o datorează însuși existenței sale – vieții.
Izbut, cel care obține totul cu multă ușurință pentru a-și recompensa lipsa de iubire prin ceva care se dovedește, până la urmă, a fi neesențial, crescându-și în acest fel durerea și nesatisfacția interioară până la limită.

Lui Neizbut, care pare ca a acumulat toată neputința umană, identificându-se cu ea pe deplin, nu-i rămâne decât un singur lucru să cerșească iubire și atenție pentru a oferi vieții sale un sens în ritmul dragostei.

Ea, trecută și ea prin mai multe experiențe de iubiri nereușite, continuă să mai creadă într-un miracol, într-o manifestare sibilinică a sentimentului de iubire pe care îl așteaptă din exterior, scrutând peisajul actual din prisma neîmplinirii angosante.

Este dragostea un posibil sens al vieții sau un drum cu sens unic? Reușesc, sau nu, personajele acestei parabole sa-și învingă proprii demoni? Vă invităm să descoperim împreună acest spectacol unde parabola e pariul final al omului.
Bilete pentru ambele reprezentații se găsesc aici pentru 13 mai și aici pentru 20 mai.

Distribuție: Corneanu Valentin, Raluca Gheorghiu – Culda, Nicu Rotaru
Regia: Boris Focșa
Scenografie: Daniel Divrician
Muzica: Viorel Burlacu
Light design: Alexandru Macrinici
Costume: Monarch & Yokko
Producție: Teatru Infinit – 2023

Mai multe detalii vor fi comunicate ulterior pe site (detalii aici) si pe pagina de facebook (detalii aici).

Persoană de contact
Alexandru Filimon, responsabil Comunicare și PR
filimon.dumitru-alexandru@fspub.unibuc.ro
telefon: 0766 703 909 

About The Author

%d