3 zile de doliu national pe 14, 15 si 16 decembrie

In sedinta din 6 decembrie 2017, Guvernul a aprobat o hotărâre privind stabilirea a trei zile de doliu național pentru decesul Regelui Mihai I, în 14, 15 și 16 decembrie. Anunțul a fost făcut de premierul Mihai Tudose.

Regele Mihai a murit la domiciliul său din Elveția, a anunțat Casa Regală pe 5 decembrie 2017. Decesul a intervenit marți, la ora 13:00. Regele avea 96 de ani, împliniți la 25 octombrie si era grav bolnav.

Conform legii, in zilele de doliu naţional, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României. În acelasi timp, in zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

Trupul neinsufletit al regelui va fi adus in tara pe 13 decembrie urmand sa fie depus o zi in Holul de Onoare al Castelului Peles si doua zile in Sala Tronului a Palatului Regal din Calea Victoriei. Slujba de inmormantare va avea loc la Catedra Patriarhala iar inmormantarea va avea loc la Curtea de Arges, in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala.

Comunicatul transmis de Biroul de Presa poate fi gasit mai jos.

About The Author

%d