Luna apare albastra in aceasta seara, in centrul Bucurestiului

In aceasta seara, Luna apare învăluită într-un halou albastru, însă, conform astronomilor, acest fenomen se produce doar atunci când în atmosfera terestră există cantităţi mari de fum şi de particule de praf.

Conform cercetatorilor, o luna care se vede albastra, fie ca vorbim de luna plina sau de o alta faza a lunii (cu patru zile inainte de luna Noua, cum este in aceasta seara) poate aparea albastra atunci cand atmosfera este plina cu fum sau particule de praf cu dimensiunea mai mare de 0,7 microni. Particulele disperseaza lumina rosie, facand luna sa apara albastra. De obicei fenomenul are loc dupa o furtuna de nisip, un incendiu de padure sau o eruptie vulcanica dar in Bucuresti este a doua oara cand luna apare albastra in ultimele 30 de zile.

Termenul generic Luna albastra (Blue Moon) insa are alte doua semnificatii:

  1. Blue Moon =A treia luna plina intr-un anotimp astronomic, cu 4 Luni Pline (fata de 3 luni pline cat este normal)
  2. Blue Moon = A doua Luna Plina intr-un interval de o luna de zile

Fiecare lună calendaristică include o noapte cu Lună plină, dar, întrucât ciclul lunar şi anul calendaristic nu sunt chiar perfect sincronizate, la aproximativ fiecare trei ani, o lună calendaristică include două nopţi cu Lună plină.

In aceasta acceptiune, expresia „Once in a Blues Moon” semnifica un fenomen extrem de rar, deoarece are loc o data la cativa ani. Acest fenomen astronomic se va produce din nou în ianuarie 2018.

About The Author

%d