Cum își pot proteja sănătatea persoanele de peste 40 de ani

Vârsta de 40 de ani este un punct de cotitură, iar persoanele care nu au grijă de ele și nu urmează un stil de viață sănătos vor începe să aibă probleme. De aceea, este foarte important ca toți cei care au ajuns la această vârstă să-și facă mai mult timp și pentru sănătatea lor, dincolo de grijile pentru carieră, copii sau părinți. Prezentăm în acest articol câteva recomandări importante ale medicilor.

Vizita anuală la medic

Deși vizita anuală la medic este recomandată indiferent de vârstă, consultul devine obligatoriu după 40 de ani, chiar dacă nu există simptome ale unor posibile boli. Astfel, pacientul va afla ce tensiune are, dacă are probleme cardiace și va face mai multe analize medicale, care vor arăta nivelul glicemiei, colesterolului, dar și starea ficatului și rinichilor.

Cu ajutorul acestor investigații rapide, sigure și gratuite la medicul de familie, cei care au peste 40 de ani vor avea o imagine destul de clară a stării lor de sănătate și orice problemă va putea fi tratată din timp, crescând astfel șansele de vindecare. În cazul unui stil de viață dezechilibrat pot să apară, spre exemplu, afecțiuni ale ficatului. Acestea pot fi tratate cu ajutorul unor medicamente speciale, cum este Sanohepatic 40+, dar și cu suplimente alimentare, precum silimarina, care este un ajutor natural pentru ficat.

Controlul oftalmologic

Un alt aspect la care trebuie să se gândească persoanele de peste 40 de ani este consultul la un medic oftalmolog. După această vârstă, vederea începe să se deterioreze. Astfel, dacă au apărut deja probleme, acestea pot fi rezolvate cu ajutorul ochelarilor, pentru ca vederea să nu fie și mai grav afectată.

O soluție eficientă pentru protejarea ochilor este folosirea ochelarilor de soare. O expunere prea mare la lumina puternică poate crește riscul de cataractă. De aceea, este bine să fie folosiți ochelari de soare speciali, cu filtre UVA și UVB. Și dieta poate avea un rol de protecție, medicii recomandând alimente bogate în antioxidanți și licopen (substanță care se regăsește în legumele și fructele roșii). Aceștia scad riscul apariției degenerescenței maculare, o boală care duce la pierderea vederii și pentru care nu există tratament.

Stilul de viață sănătos

Mai mult ca oricând, după vârsta de 40 de ani stilul de viață își spune cuvântul și orice exces se va simți din plin. Tot acum începe pierderea de masă musculară, de aceea este foarte important ca persoanele care au peste 40 de ani să facă sport. Este bine să fie stabilit un plan săptămânal de exerciții fizice, care să includă antrenament cardiovascular, dar și de forță.

Yoga și pilates sunt de asemenea binevenite, pentru că ajută la menținerea flexibilității corpului. Indiferent cum vor fi organizate antrenamentele – zilnic sau săptămânal – acestea sunt foarte importante, pentru că menținerea masei musculare și a forței este esențială pentru o calitate bună a vieții. Și dieta devine din ce în ce mai importantă. Pentru a preveni acumularea kilogramelor în plus, lucru care ar afecta și sănătatea, persoanele de peste 40 de ani trebuie să consume multe fibre, legume și fructe și cât mai puține alimente bogate calorii.

Trebuie evitate dulciurile și alimentele procesate sau prea grase, iar hidratarea este foarte importantă. Meniul zilnic ar trebui să includă cereale integrale, proteine, fructe, legume și lactate degresate. Alimentele trebuie să asigure cât mai mulți nutrienți, însă după 40 de ani necesarul caloric începe să scadă. De aceea, kilogramele în plus se vor acumula mult mai repede, dacă dieta nu este echilibrată și adaptată acestei vârste.

Acestea sunt cele mai importante recomandări de care ar trebui să țină cont persoanele care au peste 40 de ani. În acest fel, ele se vor putea bucura în continuare de sănătate și de activitățile care le fac plăcere.

Sursa foto: pexels.com/photo/woman-in-black-sports-bra-and-black-leggings-doing-yoga-3820345/

About The Author

%d