Mihai Save: ”Mobilierul vintage este un mobilier cu suflet… incorporeaza in el amintirile si sentimentele noastre, comori nepretuite ale sufletului nostru”

SaveMb

Interviu Mihai Save, Managing Director SaveMob

  1. Cum a inceput povestea SaveMob?

Creat in 1993 si situat in Bucuresti, pe Bd. Timisoara nr. 104 E, SaveMob Group cuprinde 3 companii cu domenii diferite de activitate: SaveMob – cel mai mare atelier de restaurare/ reconditionare mobilier si obiecte de patrimoniu, Engineer Moving – servicii profesioniste de mutare si transport obiecte din patrimoniul cultural si Depozitare-ieftina.ro – servicii de demontare, ambalare, transport si depozitare mobila in boxe speciale.

In perioada 2013-2018, SaveMob Group a lucrat pentru zeci de mii de clienti, a efectuat peste 15.000 de mutari realizate profesionist, a asigurat servicii de depozitare pentru sute de clienti si a restaurat/ reconditionat peste 10.000 de obiecte.

  1. De ce restaurare mobilier vechi?

Mobilierul vintage este un mobilier cu suflet… incorporeaza in el amintirile si sentimentele noastre, comori nepretuite ale sufletului nostru. Reconditionarea pieselor mostenite de la parinti este mai mult decat o datorie morala. Este o modalitate de a ne arata respectul si admiratia pentru munca inaintasilor nostri, pentru activitatile atat de minutioase care ne-au lasat adevarate ”perle” ale locuintelor. Daca le-am ignora, ar fi ca si cum ne-am pierde o particica din suflet impreuna cu cele mai dragi amintiri ale existentei noastre. Pentru noi, o piesa de mobilier uzata, stricata sau cu aspect invechit, este un diamanat neslefuit, un ”copil” care are nevoie sa fie alintat, rasfatat si ingrijit pentru a-si recastiga farmecul de odinioara. In plus, si pentru mesterii lemnari, restaurarea de mobila este un domeniu foarte atractiv, pentru ca iti permite sa fii creativ, sa gasesti solutii pentru a reconditiona o piesa care uneori are sute de ani.

2.Care este diferenta dintre restaurare si reconditionare?

Intre reconditionare si restaurare exista diferente foarte importante. Daca reconditionarea presupune, in special, repararea unui obiect si repunerea lui in circulatie, uneori adaptandu-l la mobilierul modern, restaurarea este un procedeu mult mai complicat, ce presupune revenirea obiectului la starea initiala si poate fi realizata doar de o companie avizata de Ministerul Culturii. La SaveMob oferim ambele tipuri de servicii, in functie de solicitari.

3Care este cel mai interesant mobilier reconditionat? Dar cel mai dificil de restaurat?

Fiecare obiect pe care il reconditionam este interesant in felul sau, prin istoria sa si felul in care se impleteste cu viata proprietarilor sai. Este dificil sa selectam unul mai interesant decat altul, este ca si cum i-ai cere unui parinte sa aleaga intre copiii sai ?; insa, de-a lungul timpului, am avut obiecte care au iesit din tipare si ne-au ramas in minte: o statueta de abanos, un glob pamantesc cu aspect inedit si cu bar incorporat, un cufar cu sertare ascunse si cu picturi deosebite, un racitor cu gheata de pe vremea cand inca nu exista curent electric – sunt doar cateva dintre obiectele cu aspect deosebit care ne-au entuziasmat prin ingeniozitatea cu care au fost construite, fiind adevarate capodopere, inovatii ale timpului lor. Acestea sunt si cel mai dificil de reconditionat, deoarece multe dintre ele au fost create la comanda sau in serii limitate iar restaurarea lor necesita eforturi sustinute de imaginatie si minutiozitate.

4. Care sunt obiectele cerute cel mai des pentru reconditionare?

Cel mai des sunt reconditionate piesele de mobilier pentru living si dining: mese de diferite dimensiuni, fotolii, canapele, scaune, birouri, vitrine si comode. Pentru ca sunt si cele mai spectaculoase si indragite obiecte vechi, dar si pentru ca pot fi relativ usor integrate in cadrul locuintelor, inclusiv in cele cu mobilier modern. Mult mai rar sunt reconditionate dormitoarele, poate si datorita faptului ca s-au pastrat mult mai putine piese de mobilier pentru aceste incaperi.

5. Care sunt preturile pentru reconditionare?

Este dificil de dat un pret estimativ general; de obicei preturile difera in functie de mai multe considerente: tipul piesei de mobilier, daca este restaurare sau reconditionare, existenta unor defecte vizibile sau ascunse, tipul de lemn din care este construita mobila, existenta daunatorilor etc. Toate acestea pot genera mai multe sau mai putin ore de munca, participarea anumitor specialisti, precum si folosirea unor materiale scumpe sau dificil de gasit. Spre exemplu, daca mobilierul trebuie doar reconditionat, pretul este diferit de cazul in care trebuie restaurat deoarece in cazul din urma restaurarea se realizeaza de un restaurator acreditat de Ministerul Culturii, astfel incat piesa sa fie refacut in varianta originala cu pastrarea valorii de patrimoniu; de asemenea, pretul este diferit atunci cand se reconditioneaza o masa sau a un scaun, fata de cazul in care se reconditioneaza un sifonier, o masuta de toaleta sau un obiect vechi de serie limitata sau creat la comanda. De aceea, exista piese de mobilier a caror reconditionare costa cateva sute de lei si piese pentru restaurarea carora se platesc mii de euro, in functie de vechimea si stilul mobilierului.

6. Ce sfaturi aveti pentru cei care doresc sa-si mobileze casa cu mobilier vechi?

In primul rind este important sa achizitioneze piese de o calitate superioara, din lemn masiv, pentru a avea garantia durabilitatii in timp. De asemenea, daca opteaza pentru mobilier vintage, sa se asigure ca piesele achizitionate nu necesita lucrari importante de reparare sau restaurare care ar putea sa le creasca foarte mult costurile. Nu in ultimul rand, sa se asigure ca tot ce cumpara a fost dezinfectat inainte pentru a nu-si umple casa cu carii si termite.

About The Author

%d blogeri au apreciat: