Sursa foto: www.grillworld.ro

Grill World

Sursa foto: Grill World

Miercuri, pe 20 decembrie, se sarbatoreste Ignatul, data la care, in mod traditional se taie porcul. Este o sarbatoare cu adanci radacini in mitologia romaneasca, despre care, unele surse spun ca ar fi un obiecei precrestin, preluat si adaptat de religia crestina.

Conform ziarului www.viata-libera.ro, care il citeaza pe etnograful Paul Buţa, „La fel ca multe alte tradiţii din timpul sărbătorilor de iarnă, şi tăierea porcului face parte dintr-un cult precreştin. Creştinismul a adoptat mai apoi acest obicei.Nu există nicăieri o legătură între tăierea porcului şi Naşterea Domnului. (…) In trecut, porcul era tăiat după Crăciun, atunci când putea fi făcută şi pomana porcului”, mai spune Paul Buţa”.

In aceasta zi se respecta mai multe obiceiuri pagane care au legatura cu taierea porcului:
copiii sunt asezati calare pe porc
– sunt unsi pe frunte si in obraji cu sange sa fie rumeni tot anul
– Acelasi sange, strans intr-o strachina cu malai, uscat si macinat, era bun pentru afumarea copiilor bolnavi de guturai, naluca, spaima etc.
– dupa ce soriciul este gata copt, se taie varful urechilor si li se da copiilor ca sa fie primii la invatatura
– in unele zone, copiilor care fac in pat, li se da coada porcului ca sa scape de acest obicei (desi, in general, coada era evitata pentru ca cei care o mananca sa nu ramana codasi)
– vezica porcului se scoate, se curata si se unge cu putin ulei ca sa nu se crape; in ea se adauga cateva boabe de porumb, apoi se umfla si este folosita de copii la colindat
– pentru ca totul sa mearga bine in anul care vine, in ajunul Ignatului se fierbe grau din care mananca toti membrii familiei, iar ce ramane se da pasarilor a doua zi in zori. Tot in ajun se ia un dovleac, i se taie coada si se pastreaza. Se spune ca e bun pentru leac de bube dulci la copii.
– In unele locuri, untura de porc negru este folosita la vraji. In ajun de Ignat, vrajitoarele umbla sa „ia belsugul” caselor, iar gospodinele imprastie mei si grau in fata casei.
– potrivit traditiei, la taierea porcului nu trebuie sa fie de fata oameni milosi, intrucat porcul va muri greu si carnea lui nu va mai fi buna.

Potrivit credintei populare, Ignatul apare femeilor care torc, perie canepa sau spala in aceasta zi si le chinuie sau chiar ucide pe cele care fac treaba. In aceasta zi se lucreaza numai pana cand femeile aud tipand porcii.

Ziua de Ignat are si un patron feminin, conform traditiei, nevasta lui Ignat, denumita Inatoare. Aceasta este reprezentata ca o femeie mostruoasa care opareste mainile femeilor care torc sau le mutileaza si le ia vlaga.

Conform altor surse, 21 Decembrie fiind cea mai scurta zi din an si cea mai lunga noapte din an, stramosii nostri sarbatoreau focul care se numea IGNA (asemanator cu latinescul ignis=foc), sarbatoarea fiind considerata ziua Ignei.

Sf. Ignat fiind pe 20 Decembrie, iar Igna pe 21 Decembrie, crestinismul a combinat cele doua sarbatori, astfel aparand Sf. Ignatie langa ziua Ignei (a focului, a ignitiei-aprinderea focului).

About The Author

%d blogeri au apreciat: