Cercetătorii militari au realizat un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC (tip izoletă)

Cercetătorii militari au realizat, într-un timp record, un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC (tip izoletă).

Cercetătorii militari au realizat, într-un timp record, un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC (tip izoletă).

Cercetătorii științifici din Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) au realizat, într-un timp record, un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC (tip izoletă).

Echipamentul asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. Produsul dezvoltat de cercetătorii militari îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.

Prototipul a fost finalizat în data de 16 martie, fiind realizat în colaborare cu operatorul economic STIMPEX SA, specializat în în producția de echipamente de protecție CBRN, care a pus la dispoziția echipei de cercetare, cu titlu gratuit materiale, materii prime și manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN.

Produsul a fost testat și omologat, în perioada 18 – 19 martie, de specialiști din cadrul Departamentului pentru armamente și cercetători științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN si Ecologie și ACTTM “.

Echipa de realizare a primei izolete de concepție românească (Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC):

𝘾𝙤𝙡.𝙥𝙧𝙤𝙛.𝙪𝙣𝙞𝙫.𝙙𝙧.𝙞𝙣𝙜. 𝙏𝙞𝙜𝙖𝙣𝙚𝙨𝙘𝙪 𝙑𝙞𝙤𝙧𝙚𝙡 – Comandantul Agentiei de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare

𝘾𝙤𝙡.𝙙𝙧.𝙞𝙣𝙜. 𝙀𝙥𝙪𝙧𝙚 𝙂𝙖𝙗𝙧𝙞𝙚𝙡 – Seful Centrului de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN si Ecologie

𝘾𝙤𝙡.𝙙𝙧.𝙞𝙣𝙜. 𝘾𝙡𝙖𝙪𝙙𝙞𝙪 𝙇𝙖𝙯𝙖𝙧𝙤𝙞𝙖𝙚 – Loctiitorul Stiintific al Sefului Centrului de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN si Ecologie

𝙇𝙩.𝙘𝙤𝙡.𝙙𝙧.𝙞𝙣𝙜. 𝘾𝙞𝙥𝙧𝙞𝙖𝙣 𝙎𝙖𝙪 – Seful Sectiei Aparare CBRN si protectie balistica individuala

𝘾𝙥𝙩.𝙞𝙣𝙜. 𝙊𝙫𝙞𝙙𝙞𝙪 𝙄𝙤𝙧𝙜𝙖 – Cercetator Stiintific Principal gradul III

𝙎𝙡𝙩.𝙞𝙣𝙜. 𝙈𝙪𝙣𝙩𝙚𝙖𝙣𝙪 𝙈𝙞𝙝𝙖𝙞𝙡 – Asistent de cercetare stiintifica

𝙡𝙩.𝙞𝙣𝙜. 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙣 𝘼𝙡𝙚𝙭𝙖𝙣𝙙𝙧𝙪 – Asistent de cercetare stiintifica

𝙋𝙘𝙘.𝙞𝙣𝙜. 𝘼𝙡𝙚𝙭𝙚 𝙁𝙡𝙤𝙧𝙚𝙣𝙩𝙞𝙣𝙖 – Seful laboratorului de Echipamente de protectie CBRN

𝙋𝙘𝙘.𝙞𝙣𝙜. 𝙋𝙤𝙥𝙚𝙨𝙘𝙪 𝘾𝙝𝙧𝙞𝙨𝙩𝙞𝙖𝙣 – Inginer proiectant

”Suntem aici pentru voi! Nu am simțit oboseala și nu am avut nevoie de pauză până nu am terminat. Nu e vorba că suntem neapărat mândri de ce am reușit să realizăm, suntem fericiți și cu adevărat mulțumiți că putem da o mână de ajutor în această situație de criză în care ne aflăm. Simți că ești folositor, că nu ești doar un simplu privitor la necazul altora. Noi, echipa, sperăm ca proiectul nostru să ajute la limitarea răspândirii virusului și să îi ajute pe cei din prima linie, eroii din aceste zile, personalul medical. Totuși, decât să avem nevoie de izolată, mai bine stați acasă!”

Îi puteți urmări în continuare pe pagina de facebook: Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare

S-au creat astfel condițiile necesare pentru demararea procesului de producție, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepție 100% românească în țară, de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA.

Surse foto: Facebook MAE

%d blogeri au apreciat: